Zwangerschap, borstvoeding en borstkanker: Wat vrouwen moeten weten

Expertbijdrager: Dr. Shani Paluch-Shimon

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in midden-hoog-inkomenslanden. Borstkanker is meestal een ziekte die vrouwen treft die al ver in de menopauze zijn, met een gemiddelde leeftijd bij diagnose van 60 jaar. Slechts 6-7% van de nieuw gediagnosticeerde gevallen van borstkanker wordt vastgesteld bij vrouwen jonger dan 40 jaar. De diagnose borstkanker is op elke leeftijd een uitdaging, maar kan vooral verwoestend zijn als een vrouw jong is en op het hoogtepunt van haar reproductieve jaren. Borstkanker bij jonge vrouwen kan laat worden gediagnosticeerd, vooral als het zich voordoet tijdens de zwangerschap en borstvoeding omdat eventuele knobbels en borstveranderingen als normaal kunnen worden beschouwd. Deze blog is bedoeld als praktische leidraad voor moeders die tijdens de zwangerschap of borstvoeding geconfronteerd worden met de diagnose borstkanker.

 

Hoe vaak komt borstvoeding tijdens zwangerschap voor?

Bij ongeveer 1 op de 3.000 vrouwen wordt tijdens de zwangerschap borstkanker vastgesteld. De gemiddelde leeftijd waarop de diagnose wordt gesteld ligt voor deze groep tussen 32-38 jaar. Vaak wordt borstkanker pas later ontdekt, omdat men dacht dat de veranderingen verband hielden met de zwangerschap. Door alle veranderingen tijdens en na de zwangerschap is het belangrijk om alert te blijven op je lichaam en op onverwachte veranderingen te letten.

Het is niet ongewoon dat er knobbels ontstaan tijdens de borstvoeding - deze kunnen pijnlijk zijn en invloed hebben op het succesvol voeden van je baby. Mastitis en verstopte melkkanaaltjes zijn bekende problemen voor veel vrouwen die borstvoeding geven, maar er kunnen nog veel meer knobbels ontstaan. In de meeste gevallen zijn deze knobbels niet ernstig en verdwijnen ze als je doorgaat met het geven van borstvoeding en snel borstvoedingsondersteuning krijgt. Als een knobbel langer dan een week blijft bestaan, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog.

Zorgwekkende tekenen en symptomen zijn onder andere een nieuwe knobbel of zwelling in de borst of oksel; asymmetrie van de borsten (waarbij één borst steviger of groter lijkt); en veranderingen aan de tepels en roodheid en zwelling. Het kan moeilijk zijn om deze veranderingen te ontdekken als je zwanger bent of borstvoeding geeft, maar het is de moeite waard om contact op te nemen met je arts als je het niet zeker weet of als de symptomen niet snel verdwijnen. Roodheid of ontsteking, of een sinaasappelhuidachtig uiterlijk kunnen tekenen zijn van een minder vaak voorkomende vorm van borstkanker.

 

Wie loopt er meer risico op borstkanker tijdens de zwangerschap of borstvoeding? Kan ik mijn risico verlagen?

Borstkanker treft vooral oudere vrouwen. Jonge vrouwen met een sterke familiegeschiedenis van borstkanker of vrouwen die drager zijn van een erfelijke mutatie in genen zoals BRCA1 & BRCA2 lopen echter een hoger risico om tijdens hun vruchtbare jaren gediagnosticeerd te worden dan hun leeftijdsgenoten. Zoals bij alle gezondheidsaandoeningen kunnen we onze genetische opmaak niet veranderen, maar we kunnen wel keuzes maken met betrekking tot een aantal bewezen risicofactoren, zoals fysieke fitheid, een gezond gewicht behouden en ons alcoholgebruik minimaliseren.

 

Diagnose en behandeling van borstkanker tijdens en na de zwangerschap

De diagnose borstkanker krijgen terwijl je zwanger bent is erg confronterend, maar het is belangrijk om de behandeling niet uit te stellen. Je arts kan je helpen bij het bekijken van je opties, want deze zijn afhankelijk van de diagnose en de fase van je zwangerschap. Veel behandelingen kunnen tijdens de zwangerschap worden toegediend en tegenwoordig ondersteunen de meeste medische teams de voortzetting van de zwangerschap tot het einde van de zwangerschap. Tenzij de diagnose in de eerste weken van de zwangerschap wordt gesteld, kunnen de meeste vrouwen hun zwangerschap tijdens de behandeling veilig voortzetten als ze dat willen. Veel borstkankerbehandelingen (waaronder de meeste chemotherapieën!), met uitzondering van radiotherapie, worden als veilig beschouwd voor zwangere vrouwen in het tweede en derde trimester. Dit moet natuurlijk worden afgestemd op het individu. Deskundige multidisciplinaire zorg is een must en indien mogelijk is het belangrijk om behandeld te worden in een groot tertiair centrum met ervaring in het behandelen van vrouwen in deze groep.

De bijwerkingen van chirurgie, chemotherapie en hormonale therapie zijn moeilijk te combineren met de alledaagse belasting van het zwanger zijn of het krijgen van een pasgeborene, dus het is belangrijk om na te denken over de steun van familie en gemeenschap die je door deze tijd heen kan helpen. Het is dus belangrijk om na te denken over de steun van familie en omgeving die u door deze tijd heen kunnen helpen. Het is ook belangrijk om emotionele steun te krijgen - u kunt solidariteit vinden bij andere vrouwen of via individuele counseling. Het type behandeling heeft invloed op de vraag of je borstvoeding kunt geven - je medisch team kan al je vragen beantwoorden.

 

Kan ik borstvoeding geven als ik borstkanker heb?

Voor vrouwen bij wie borstkanker wordt vastgesteld terwijl ze borstvoeding geven, raden de meeste artsen aan om te stoppen met borstvoeding. Chemotherapie en hormonale medicijnen kunnen via de moedermelk worden doorgegeven.

Vrouwen die in het verleden borstkanker hebben gehad en op dit moment gezond zijn, of die groen licht hebben gekregen (van hun oncoloog) voor een tijdelijke onderbreking van de behandeling met het oog op conceptie, zwangerschap en een korte periode van borstvoeding, kunnen veilig voeden vanuit de niet-aangedane borst. Voeden vanuit de aangedane kant is meestal niet mogelijk als een vrouw een lumpectomie gevolgd door bestraling heeft ondergaan of een borstamputatie heeft ondergaan.

Moeders die geen borstvoeding kunnen geven, kunnen teleurgesteld zijn dat deze keuze is gepauzeerd of van hen is afgenomen. Emulait heeft een fles ontworpen die de voordelen en ervaring van borstvoeding nabootst. De fles is ontworpen voor een soepele overgang tussen borst en fles en voor een optimale ontwikkeling van de mond. Het stelt mama - of elke verzorger - ook in staat om de intimiteit van borstvoeding na te bootsen. Moeders kunnen een fles kiezen die echt bij hen past qua kleur en vorm, en de Anatomy fles is ontworpen om responsieve voeding en hechting te vergemakkelijken door een natuurlijkere borstvoedingshouding te ondersteunen en oogcontact te vergemakkelijken.

 

Als bij jou borstkanker is vastgesteld, denk er dan aan:

  • De meeste vrouwen hebben een goede uitkomst - tijdige zorg is cruciaal.
  • Multidisciplinaire zorg is van het grootste belang.
  • Emotionele steun is heel belangrijk - vraag je zorgverlener naar steungroepen of aanbevelingen voor therapeuten.
  • De meeste vrouwen kunnen hun zwangerschap voortzetten en tijdens de zwangerschap behandeld worden op een manier die veilig is voor moeder en kind! Wacht daarom niet te lang met het zoeken naar medische hulp.
  • De meeste vrouwen bij wie borstkanker is vastgesteld, kunnen in de toekomst doorgaan met hun zwangerschap en zelfs borstvoeding geven.

Conclusie

Zwangerschap en kraamtijd gaan gepaard met veel veranderingen - hormonaal, lichamelijk en emotioneel. Het is logisch dat vrouwen achterdochtig zijn bij knobbels in de borst, maar het is belangrijk om je gerust te stellen: de meeste knobbels zijn geen reden tot bezorgdheid. Als je echter gerust wilt zijn of als het knobbeltje langer dan een week aanhoudt, raadpleeg dan je arts. Tijdige medische hulp is van het grootste belang en maakt een snelle behandeling en ondersteuning mogelijk voor mensen bij wie borstkanker is vastgesteld.

De informatie in dit artikel is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch of gezondheidsadvies. Raadpleeg altijd een medisch deskundige of zorgverlener voor medisch advies, diagnoses, behandeling of gezondheidsdoelstellingen.