Wat als mijn baby niet wilt boeren?

Tamar Paluch

Expert contributor: Dr Shani Paluch-Shimon

In de eerste maanden hebben baby's de merkwaardige eer om hun ouders gek te maken met elk lichamelijk geluid dat ze produceren. Het boeren is daar een goed voorbeeld van. Heb je je ooit afgevraagd waarom het nodig is en wat je moet doen als je baby niet boert?

 

Moet mijn baby boeren?

Baby's kunnen wat hulp gebruiken bij deze basale lichaamsfunctie omdat de sluitspier die de gasafgifte in de slokdarm regelt, nog in ontwikkeling is. De belangrijkste oorzaak van winderigheid is wanneer baby lucht inslikt tijdens het voeden (aerofagie). Overtollig gas kan ook worden veroorzaakt door voedsel dat een borstvoedende moeder eet. Winderigheid (of koliek) is erg ongemakkelijk voor baby's en het kan pijnlijk zijn voor ouders die het ongemak van hun kind proberen op te lossen.

Niet alle baby's hoeven te boeren. De American Academy of Pediatrics suggereert dat baby's die borstvoeding krijgen minder vaak hoeven te boeren omdat ze minder lucht inslikken dan baby's die flesvoeding krijgen. Volg de signalen van je baby - als hij kribbig of zenuwachtig is, weet je dat een boertje nodig is.

Wanneer moet je je baby laten boeren?

De meeste deskundigen raden aan om je baby te laten boeren nadat hij 1-2 ons flesvoeding heeft gedronken of, als je borstvoeding geeft, als je van kant wisselt. Het is ook aan te raden om te boeren als de voeding klaar is. Het kan zijn dat je baby minder vaak hoeft te boeren.

 

Tegen de tijd dat ze twee maanden oud zijn, beginnen baby's zelfstandig te boeren. Naarmate ze een sterkere nek- en buikspier ontwikkelen, zullen ze ook minder lucht inslikken. Met 4 tot 6 maanden zal hij waarschijnlijk de behoefte om te boeren ontgroeien. Zoals altijd, laat je leiden door je baby en zoek professionele hulp als je je zorgen maakt.

Hoe laat je je baby boeren?
Eén baby, vele experts. Iedereen heeft zijn eigen mening over de beste manier om te boeren. Hier zijn de populairste houdingen - probeer ze uit om te zien wat voor jou werkt:

Over de schouder - Ga rechtop zitten, plaats je baby met zijn borst tegen de voorkant van je schouder en wrijf of klop zachtjes over zijn rug. Met deze methode kan je baby je schouder comfortabel gebruiken als kinsteun.

Rechtop op je schoot zitten - Zet je baby rechtop op je schoot en leun iets naar voren. Ondersteun het hoofdje door de kin met je handpalm in te sluiten en je arm tegen de borst te leggen. Gebruik je andere hand om op het ruggetje te kloppen tot de baby een boertje laat.

Met het gezicht naar beneden op je schoot - Je kunt het comfortabel vinden om je baby op zijn buik op je schoot te leggen. Zorg ervoor dat het hoofdje iets hoger ligt dan het lichaam en ondersteun het met je hand. Klop zachtjes op de rug met je andere hand.

Als je een pasgeborene laat boeren, zorg dan voor voldoende ondersteuning van nek en hoofd.

Wil je geen rommelige schoonmaak? Kies dan voor een handdoek of slabbetje over je schouder om jou en je baby te beschermen tegen onverwachte natte boertjes en spuug.

 

Wat moet ik doen als mijn baby niet wil boeren?
Lucht die in de buik van je baby opgesloten zit, komt er uiteindelijk aan de boven- of onderkant weer uit. Hier zijn een paar tips om het proces te bevorderen:

Stuiteren - Misschien helpt het om zachtjes rond te lopen en te stuiteren als de baby de tijd neemt om te boeren. Zachtjes stuiteren op een gymnastiekbal is ook nuttig.

Draaien - Leg de baby op de rug en draai zachtjes met de beentjes om de druk in de buik weg te nemen.

Massage - Masseer zachtjes de rug van je baby. Het hoofdje moet lichtjes schuin opzij liggen.

Als je baby voortdurend ongemak ervaart, raadpleeg dan je arts of lactatiekundige. Moeders die borstvoeding geven moeten misschien nadenken over hun eigen dieet, omdat sommige voedingsmiddelen (zoals kool, chocolade, uien, knoflook, broccoli, zuivel, zomerfruit, citrusvruchten en meer) kunnen bijdragen aan misselijkheid.

Samengevat
Elk voedingstraject is anders en uniek voor elk gezin. Het kost tijd om de beste voedingsroutine en rituelen voor je baby vast te stellen. Misschien vind je de Emulait fles, die ontworpen is om het inslikken van lucht (aerofagie) te minimaliseren, handig tijdens je reis.

Zoals altijd, vergeet niet uw arts te raadplegen als u problemen ondervindt bij het voeden of als uw voedingstraject invloed heeft op uw geestelijke gezondheid. Word lid van onze online community voor meer tips en ondersteuning.

 

De informatie in dit artikel is alleen bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch of gezondheidsadvies. Raadpleeg altijd een medische professional of zorgverlener voor medisch advies, diagnoses, behandeling of gezondheidsdoelstellingen.